KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide
Anna Grzechynka
KrakowGuide.eu

Promenad i Gamla Stan

Krakow har tusentals historiska sevärdheter och många kyrkor i olika stilar samt förnämliga konstsamlingar med bland annat Leonardo da Vincis porträtt av Cecilia Gallerani „Damen med hermelinen”.

Gamla Stan är den äldsta delen av Krakow, här kan man upptäcka stadens långa historia och kultur. Den mest populära turistleden Kungliga Vägen startar vid Florian Porten — den viktigaste porten som ledde till staden på medeltiden. Sedan fortsätter man längs Floriangatan, en präktig gata med många butiker och restauranger för att nå fram till torget. Stora Torget är ett av Europas största torg och det är stadens hjärta och en naturlig samlingsplats för både turister och krakowborna. Mitt på torget finns den 100 meter långa Tyghallen (Sukiennice) — ett av världens äldsta fungerande inomhusmarknader.

Vid torget tronar Mariakyrkan med dess två höga torn som dominerer stadsbilden. Från ett av tornen spelar en trumpetare signal, kallas för Hejnal, varje heltimme, dygnet runt, året om. Ett viktig område i Gamla Stan är Universitetskvarteren. Den tillhör Jagellonska Universitet som är Polens äldsta och näst största högskola med över femtio tusen studenter — både polska och utländska.

Sedan leder vägen genom stadsparken Planty upp till Wawel. Det är en borg med komplex av byggnader, de viktigaste bland dem är kungliga slottet och Krakows domkyrka.

Krakows stadskärna Gamla Stan är uppsatt på Unescos världsarvslista.

En guidad promenad i Gamla stan kan ta mellan två och fyra timmar beroende på vad som inkluderas. Jag rekomenderar ett besök i Mariakyrkan och Domkyrkan som kan vara en intressant del av turen för att få en mer komplett bild av Gamla Stan.

När man blir trött kan jag ge dig tips på bra kaféer och matställen lämpliga för en paus med kaffe eller lunch.

Mariakyrkan
Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Gamla Stan Wawel Wawel Wawel Wawel Wawel Wawel Wawel Wawel Wawel
KrakowGuide

Aktualizacja: 27 sierpnia 2015 r. © Anna Grzechynka 2014.