KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide
Anna Grzechynka
KrakowGuide.eu

Nowa Huta

Nowa Huta, sv. Nya Stålverket, grundades vid slutet av 1940-talet som en kommunistisk modellstad samtidigt som den blev Stalins svar på Marshallplanen. Det gigantiska stålverket samt den i början suveräna staden för arbetere byggdes som en gåva från Sovjetunionen för Polen. Nuförtiden är Nowa Huta den största stadsdelen med över 200 000 invånare efter att det inkorporerades till Krakow 1951.

Idag är Stålverket ett utmärkt exempel på en stalinistisk idealstad.

Dess stadsplanering präglades av anpassning till socialistisk realism samt teorin om trädgårdsstäd. Det fanns dock en mycket viktig faktor till som påverkade stadens utseende och arkitektur — Kalla kriget.

Bostäderna var byggda som befästningar med en radialplan — idén anknöt till renässans ideal om symmetri. I centrum finns det ett centralt torg, därifrån stålar ut gator som korsas av tvärgator vilka bildar koncentriska ringar. Fördelar är inte bara estetiska, med framför allt praktiska — en snabb kommunikation mellan centrum och olika delar av staden. Också själva hus kan använda som militära anlägndningar med bunkrar och skyttevärn i källare, skottgluggar på taket m.m.

En rundvandring i Nowa Huta känns lite som att återkomma till den tid som gått.

Det finns en del av butiker och restauranger som inte förändrats sedan järnridån revs ner hösten 1989. Vi ska besöka de viktigaste ställena — Stålverkets administrativa centrum, Centrala Platsen, Rosornas Alléen där för i tiden stod den viktigaste statyn — Leninmonumentet. 1992 köptes det av Big Bengt Erlandsson och nu kan man hälsa på den oktoberrevolutionens ledare i High Chaparral Parken i Småland. I Nowa Huta finns det tom en stridsvagn från andra världskriget samt s.k. Svenska Huset — det första höghuset i Polen skapade utifrån stora prefabricerade betongdelar.

Vi ska lyssna på intressanta historier om stadens bakgrund, livet i Polen under kommunistiska regimen, ransoneringen av alla livsmedel och dagligvaror, långa köer till affärer ...

Vi kan avsluta vår vistelse i Nowa Huta med besök på Stylowa restaurangen som grundades på 50-talet och som inte förändrats så mycket sedan dess tid ...

2004 togs Nowa Hutas stadsplan med på kulturskyddsregister.

Nowa Huta, sv. Nya Stålverket
Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze
KrakowGuide

Aktualizacja: 27 sierpnia 2015 r. © Anna Grzechynka 2014.