KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide
Anna Grzechynka
KrakowGuide.eu
Krakow Mariakyrkan

Om Krakow

Kraków är en av vackraste städer i Europa. Det var Polens huvudstad från medeltiden fram till början av 1600-talet, då den svensk-polske kungen Sigismund I (polska: Zygmunt III Waza) flyttade kungasätet till Warszawa. Staden ligger i södra Polen och är huvudstaden i regionen Małopolska (Lillpolen).

Krakow är befolkningsmässigt Polens näst största stad med cirka 800 000 invånare och anses ofta vara Polens kulturella huvudstad.

Första gången Kraków omnämns i skrift är av en handelsresande Ibrahim-Ibn-Iakub från Cordoba år 965 e.Kr, men arkeologiska utgrävningar har visat att platser i och runt dagens Kraków varit bebodda sedan äldre stenalder, cirka 200 000 f.Kr

Staden klarade sig från skador under både första och andra världskrigen och Gamla Stan finns med på UNESCO:s lista över världsarv sedan år 1978.

Stora Torget (Rynek Glówny) är ett av Europas största torg, det inrättades år 1257 samtidigt som Krakow fick en ny stadsplan.

Mitt pa torget finns det en stor byggnad — Tyghallen (Sukiennice), som tillsammans med Mariakyrkan är ett av Krakóws främsta landmärken. Kraków har tusentals historiska sevärdheter, ett hundratal kyrkor, förnäma konstsamlingar med bland annat Leonardo da Vincis „Damen med Hermelinen”.

Krakow är säte för Jagellonska Universitetet som grundades år 1364 och är ett av äldsta universitet i Europa.

Staden har ett mycket rikt kulturliv med flera ledande teatrar, orkestrar, opera, många museer, etc.

Unna dig en minisemester i Krakow och köp Krakowskortet så får du gratis entré till flertal museer, samt ska uppleva många attraktioner till rabatterat pris, du får fria resor med lokaltrafiken — buss och spårvagn.

  • Två dygns kort kostar 60 PLN
  • Tre dygns kort kostar 80 PLN

Med Krakow Tourist Card får du:

  • fritt inträde till 30 museer och atraktioner
  • fria resor med lokaltrafiken, även bussen till flygplasten Krakow-Balice
  • bonuserbjudande och rabatt
  • www.krakowcard.com
KrakowGuide

Aktualizacja: 27 sierpnia 2015 r. © Anna Grzechynka 2014.