KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide KrakowGuide
Anna Grzechynka
KrakowGuide.eu
KrakowGuide.eu

Fästningstad Krakow

przycisk zamknij przycisk poprzedni przycisk nastêpny

Podgorze

Stadens historia tar oss århundraden tillbaka ...

De äldsta spåren efter bosättning som upptäckts under arkeologiska utgrävningar, är ca 10 000 år gamla. Under tidigt medeltiden blev den ett viktigt maktcentrum som stod i konkurrens med det som fanns på Wawelkullen.

Fram till idag kan man beundra Krakus jordhög som anses vara Krakow grunderens gravhög och som dateras till 600-talet samt St. Benediktus Kyrka fran 1000-talet.

Efter Polens första delning 1772 besatte österrikiska trupper Krakows södra förorter som hette Podgorze och Wisla blev en gränsflod. år 1784 grundades där en stad som på order av kejsaren Frans Josef av Österrike fick Podgorze stadsrättigheter och många privilegier, bl.a. skattebefrielse, ekonomiska, personliga och religiösa friheter, ingen värnplikt. Först fick staden namn Josefstad, sedan ändrades namnet till Den fria kungliga staden Podgorze.

Staden utvecklades mycket snabbt och blev en ansenlig konkurrens för Krakow.

I mitten av 1800-talet började Österrikare bygga ett avancerat och långt befästningssystem längs gränsen till dåtidens Ryssland. Då byggdes bl.a. ett fort runt Krakus jordhög och s.k. Maximilians Torn som ritades av militäringenjör och arkitekt August Caboga 1853. Det var ett av de första fortifikationsbyggnader uppförda till stadens försvar mot fientliga angrepp som uppstod runt Krakow. Maximilins Torn har bevarats till vår tid och kan beundras under en promenad längs Podgorzes branta, smala gator.

Under andra världskriget blev Podgorze arena för nazistiska förföljerser av judiska befolkningen. Det var där som tyskarna grundade Krakows getto, där fanns det Plaszow koncentrationsläger, Liban arbetsläger, Schindlers fabrik m.m.

Podgorze
Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze Podgorze
KrakowGuide

Aktualizacja: 27 sierpnia 2015 r. © Anna Grzechynka 2014.